‘Geef Ajax z’n gezicht terug’

Actieslogan ‘Geef Ajax z’n gezicht terug’ dateert van begin jaren 90 nadat het klassieke Ajax-logo met de Griekse krijgsheld -zie afbeelding- in 1991 vervangen was door iets, dat in de volksmond ook wel kabouter, smurf of bleekneus wordt genoemd.

Gaandeweg wint de slogan aan betekenis. De actie richt zich in aanvang uitsluitend op herstel klassieke Ajax-logo, maar afbraak clubcultuur bleek trend, getuige beursnotering in 1998. ‘Geef Ajax z’n gezicht terug’ staat voor herstel sportieve identiteit, HET gezicht van Ajax Amsterdam.

De Ajax Ziel is actief platform, dat zich richt op herstel clubcultuur in moderne bedrijfsstructuur, zie ‘AFC Ajax – vereniging en bedrijf’.

DAZ wil terug naar klassieke Ajax-logo, het echte Ajax-gezicht.
DAZ wil ook naar een club, waar de eigen leden en supporters het Ajax-bedrijf runnen. Terug naar de leden en supporters, terug naar de ziel van AFC Ajax.

De Ajax Ziel zal dit sportieve Ajax-perspectief levend houden.

Klassieke Ajax-logo
Wie voor AFC Ajax staat, draagt het echte Ajax-gezicht. We zijn, wie we zijn.. Trots en karaktervol. WIJ zijn AFC Ajax. Klassieke Ajax-logo als symbool voor onze sportieve strijd, symbool voor ‘Dappere Strijders’, Ajax Amsterdam waardig.

Herstel clubcultuur i.c. Ajax-logo voor eenheid en imago. Voor ‘corporate identity’. Maar ook voor marketing geldt  ‘Geef Ajax z’n gezicht terug’,  één sportief Ajax-gezicht. AFC Ajax Amsterdam, één sterk beeldmerk.

AFC Ajax – vereniging en bedrijf

Samenvoeging
AFC Ajax is tegenwoordig zowel voetbalvereniging als bedrijf. In aard en doelstelling is sprake van identiteitsconflict tussen vereniging en bedrijf. Onder voorwaarden kunnen beide samengaan in een structuur zonder verlies van eigen identiteit en specifieke waarde. Elke betrokkene moet zich in deze structuur prettig voelen, zichzelf herkennen, eigen ei kwijt kunnen. Dat staat primair.

Vereniging AFC Ajax en het bedrijf Ajax komen samenwerking overeen, vullen elkaar aan in eigen competentie, als doel vorming van een sterke sportief-economische eenheid.

Daarom herstel sportieve waarde vereniging AFC Ajax. Bedrijf komt volledig in handen van de vereniging. Donateurs keren terug i.p.v. ‘vreemde’ aandeelhouders. Tevens externe sponsors voor financiele ondersteuning vereniging/bedrijf. Ook de gewone betalende supporter krijgt meer invloed op Ajax-beleid.

Clubmensen
Leden, donateurs en supporters vormen de sportieve Ajax-ziel, de eigen clubcultuur. Zij dragen bij aan teamprestatie via financiele ondersteuning en sfeer in stadion.

Terugkeer van donateur, wellicht in verschillende categorie. Als waardering bv. seizoenkaart, stemrecht of andere acties / faciliteit.

Brede en diverse vertegenwoordiging van clubmensen in bestuursraad, onderverdeeld in diverse commissies voor bestuur/beleid, koers/ontwikkeling, controle/toezicht, support/sfeer stadion e.d. Zij bewaken tijdloze sportieve clubcultuur en goede bedrijfsvoering. Mogelijk betaalde functie, dan wel onkostenvergoeding. Dagelijkse leiding en uitvoering vallen onder verantwoordelijkheid van een directie, zoals ook nu geval.

De club zal in nieuwe structuur vele miljoenen besparen, die worden ‘teruggegeven’ aan de trouwe supporters. Investering in clubbinding, tevens sfeer en ondersteuning stadion. blijk van sportieve waardering.

Clubcultuur
Bedrijfsstructuur integreren in clubcultuur blijkt lastig. Bij Ajax is tot dusver de macht van de vereniging en leden steeds verder terug gedrongen. De verkeerde weg. Sportieve clubcultuur moet leidend zijn. AFC Ajax moet kunnen opereren in een moderne bedrijfsstructuur zonder verloochening van eigen sportieve kernwaarden. Om te winnen moet sportieve identiteit het verschil maken. Geld speelt belangrijke rol, maar een beursnotering wint geen CL.

Herstel van clubcultuur is ook herstel van verenigingsrecht en stemrecht leden. DAZ wil brede stemming over zowel het Ajax-logo als een beursexit. Elke geregistreerde Ajax-supporter kan hieraan deelnemen.

Voldoende geld in kas voor herstel van afbraak clubcultuur in de jaren 90, specifiek Ajax-logo en beursnotering. Het houdt de club ‘gespleten’. Probleem kan nu zonder financieel risico worden opgelost, prima investering in sterke clubcultuur voor de toekomst.

Beursexit
Sinds 1998 heeft Ajax vele tientallen miljoenen over de balk gesmeten, direct verbonden aan notering op effectenbeurs.  Weggegooid geld aan zinloze projecten in buitenland en lieden, die niets hebben met de club.

Bij een beursexit stromen dezelfde miljoenen gewoon weer in de eigen clubkas voor investering in eigen club. Een mega besparing, die trouwe aanhang en talloze vrijwilligers AFC Ajax toekomt. Een mogelijke miljoeneninvestering in supportersprojecten ter bevordering van authentieke Amsterdamse voetbalsupport en eigen Ajax-sfeer in stadion.

Beursnotering van een voetbalclub kent diverse grote nadelen, zoals verlies eigendomsrecht, identiteitsconflict, sportieve imagoschade en formele restricties.

Daarom beursexit AFC Ajax. Dat is financieel geen enkel probleem. De vereniging heeft ongeveer 73% aandelen in eigen handen. Resterende kleine 27% vrij verhandelbare aandelen kan men eenvoudig opkopen, vervolgens beursnotering opheffen. Gewoon DOEN na ruim 20 jaar gesteggel.

Bedrijfsstructuur
DAZ staat voor een moderne bedrijfsstructuur met directe invloed sportieve achterban. Vereniging AFC Ajax vormt fundament en ziel, tevens 100% eigenaar / aandeelhouder van het Ajax-bedrijf.
AFC Ajax zal nooit te koop zijn. Huidige naamloze vennootschap (NV) wordt een besloten vennootschap (BV) met bedrijfsnaam AFC Ajax b.v. In media en communicatie wordt vermelding b.v. vanzelfsprekend weggelaten. Ajax-bedrijf wordt aangestuurd en gecontroleerd door de vereniging, een brede vertegenwoordiging van leden, donateurs en supporters.

De eigen BV dient voor zakelijke / commerciele activiteit ter financiele ondersteuning van de vereniging, niet omgekeerd. Zakelijk bestuur en beleid worden overeenkomstig clubcultuur uitgevoerd, een directie voor de dagelijkse leiding. Huidige RvC verdwijnt.

Alle zakelijke / commerciele Ajax-activiteiten vallen onder de BV. Ajax-directie fungeert onder een bestuursraad, toezichthouder en controleorgaan voor bewaking van zowel clubcultuur als bedrijfskoers. Stemrecht uitsluitend voor geregistreerde Ajax-supporter.

Leer de eigen Clubcultuur kennen >>>

één Club  één Ziel  één AJAX